O klubu i treneru

Kendo Etikecija

Klub su 2004. osnovali: Goran Roglić, Predrag Komljenović, Katarina Hashimoto i Nikola Roglić.

 

Kumovi

Screen Shot 2016-03-14 at 2.36.12 PM
Počastvovani smo činjenicom da su ovi izuzetni pojedinci iz daleke zemlje izlazećeg sunca kumovi našeg kluba. Ideološki tvorci bili su gospodin Akira Hashimoto i nažalost pokojni, gospodin Ryataro Hashimoto, tada bivši premijer Japana, koji je dozvolio i blagoslovio korišćenje imena kluba i koji je za života, bio istaknuti sledbenik i zagovornik umetnosti Kendo-a (Kenda). Njegov klub u Tokiju je svojevremeno ugostio jednog od osnivača našeg kluba.

Sada želimo da vam predstavimo čoveka koji je u jednoj reči objedinio shvatanja zapada, filozofiju istoka, i Kendo borilačku veštinu sa potrebama našeg kluba.

Gospodin Akira Hashimoto, novinar, pisac i ljubitelj putovanja. Poštovalac bivše Jugoslavije, prvi autor romana o Titu sa Dalekog istoka, stanovnik Beograda početkom šezdesetih godina, jedan od osnivača našeg kluba, autor dela provokativnog naslova „Romantična prepiska kraljice Mishiko“ dozvoljenog od strane Kraljevske palate, i još mnogo toga.

Jednom rečju – kum, istinski kum našeg kluba. Inspiracija za ime kluba je došla u čuvenom hramu Izumo. Bio je oktobar, vreme kada se, po legendi, svi bogovi okupljaju u ovom hramu. Ostaje misterija da li je neki Kami imao udela u ovome, ipak, reč “Isshin” zaiskrila je u umu kuma našeg kluba.

Ograđujući se od božanskog udela, Gospodin Akira objašnjava da je odabir imena izveden izuzetno pažljivo, uzimajući u obzir kompleksnost japanskog alfabeta, prevod i povezanost sa prošlošću kada je Kendo činio suštinski deo svakodnevnog života u Japanu. Veoma je važno da reč „Isshin“ ima jednostavnu pisanu formu. Sastoji se od dva ideograma. Prvi je najednostavniji „kanji“ – horizontalna linija, dok je drugi neznatno komplikovaniji, ali i dalje pripada grupi jednostavnijih koji se pišu u četiri poteza. Ova dva ideograma bi mogli da se prevedu kao JEDNO SRCE što odgovara našem zapadnjačkom duhu. U Japanu, „Isshin“ ima šire značenje i potvrđuje kompleksnost japanskog jezika i poteškoće prilikom prevođenja.

Početkom Edo razdoblja postojao je čovek po imenu Isshin Tasuke. Kao dečak služio je starom samuraju po imenu Ohkubo Hikozaemona, čuvenom borcu prvog vrhovnog vojskovođe (shogun) po imenu Tokugawa Iasua. Isshin je marljivo, svesrdno i nesebično služio ostarelom čoveku koji ga je iskreno zavoleo. Kako je vreme prolazilo, njegovo ime je postajalo sinonim za fokusiranu moć volje kao jasne svrhe života kojom pojedinac postiže svoj cilj. Na ovaj način, gospodin Akira nagoveštava svim članovima kluba da je duboka posvećenost učenju ove borilačke veštine u skladu sa njihovim mogućnostima, jedini način za napredak i poboljšanje njihovih veština.

Kendo klub Isshin je član Kendo Saveza Srbije, Evropske Kendo Federacije i Svetske Kendo Federacije.

 

Kako je sve počelo

Pre mnogo godina, Goran je slučajno saznao da u Šapcu postoji Kendo poštovalac i entuzijasta po imenu Mladen. Kako je ostalo jedno prazno mesto u automobilu pored Gorana, Katarine, Nikole i Dušana, Goran je upitao Peđu da li želi da trenira Kendo. Dobio je kratak odgovor: DA!!!

Od tad, ova petorka veselo putuje iz Novog Sada u Šabac na treninge tri puta sedmično. Subotom, treninzi su se održavali od 10h do 14h. Zahvaljujući ovom intenzitetu i posvećenosti treninzima, njihovoj jakoj volji i Mladenovom znanju, izuzetno brzo su napredovali. Nastavili su posvećeno da treniraju i naposletku, osnivaju klub Isshin u Novom Sadu. Danas, Goran i Mladen su kumovi, a klubovi Kaishin iz Šapca i Isshin iz Novog Sada su bratski klubovi.

 

 

Trener (sensei) 

Nikola Roglić 4 dan

 

Veštinom kendo se bavi već 17 godina od svoje 11 godine. Prenosi iskustva stečena od Evropskih i Japanskih učitelja. Poseban uticaj je ostavilo iskustvo treniranja u Japanu, pre svega u Tokijskoj Policiji (Keishicho) gde je došao u dodir sa izvorom ove veštine. Kao član reprezentacije Srbije učestvovao je na više svetskih i evropskih prvenstava.
Sa reprezentacijom je višestruki prvak Balkana ekipno (2015, 2017,2019), Evropski vicešampion ekipno (2019) takođe i dvostruki individualni državni prvak 2016 i 2017 godine.