Istina o “Poslednjem samuraju”

Verovatno ne postoji poštovalac Kendo borilačkih veština ili Japana, koji nije pogledao čuveni film „Poslednji samuraj“.

the-last-samurai-4

Budući da film ne prenosi određene istorijske činjenice, verujemo da je potrebno izneti „pravu“ istinu o poslednjem samuraju.

Posledni samuraj (u filmu predstavljen kao Katsumoto, vođa samurajske pobune) je istorijska ličnost po imenu Saigo Takamori, dok je Amerikanac koji se pojavljuje u filmu, izraz fikcije.

Saigo se odlučno i snažno borio za visok položaj u Japanu. Nekoliko puta bio je unapaređen, ali i prognan. 1867. godine pomaže čuvenu Restauraciju Meidji porazivši Tokugawa Shogunata.

Kada je taj novi Japan, koji je sam stvorio, odučio da ukine čin samuraja, Saigo započinje pobunjenički rat protiv carske armije.

U odlučujućoj bici protiv moderno opremljene armije, Samuraji gube, ali njihova večna slava ostaje. Saigo Takamori je ubijen na bojnom polju, ali nikada ne biva poražen, jer, kako japanski narod veruje, nikada nije pronadjena njegova odsečena glava. Po samurajskom verovanju, bez protivnikove odsečene glave, pobeda se ne priznaje, budući da njegov duh na ovaj način ostaje nepobeđen.

Saigo Takamori kasnije biva rehabilitovan; dodeljuju mu se odlikovanja i podiže se spomenik u njegovu čast. Danas, Saigo Takamori poznat je kao jedan od najslavnijih samuraja u Japanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + two =